dimarts, 1 de desembre del 2009

Mesures de seguretat

Transcric un seguit de mesures de seguretat en relació als robatoris a habitatges que es poden trobar a diferents llocs web d'organismes oficials.

MESURES DE SEGURETAT

CLAUS PER A UNA PREVENCIÓ INTEGRAL

* Alarma: S’ha de connectar sempre, tan si es marxa fora com si us trobeu al domicili dormint. Cal que estigui connectada amb una Central Receptora d’Alarmes (CRA) que avisi a la policia. Consulteu alguna empresa d’instal·lació de sistemes de seguretat. La situació de l’aparell s’ha de trobar en un lloc de difícil accés.

* Accessos exteriors: Protegiu-los per mitjà de reixes, portes reforçades o blindades i amb els panys tancats (preferiblement doble pany). Canvieu els panys si heu perdut les claus o hi vivia altra gent anteriorment. Assegureu-vos que els accessos que donen a patis interiors queden tancats.

* Accessos interiors: Quan aneu a dormir eviteu deixar les claus posades al pany interior o fàcils de trobar. Tanqueu bé portes i finestres. És molt útil instal·lar un pestell que tanqui per dins les finestres i eviti que puguin ser aixecades des de l’exterior i col·locar una balda interior a les portes d’accés. Connecteu els sistemes d’alarma.

* Garatge, Vehicles i Eines: Assegureu-vos que es deixa tot tancat. No deixeu les claus posades al vehicle, ni fàcils de trobar dins el domicili, i si disposa d’alarma activeu-la. No deixeu eines a l’abast que facilitin el forçament de panys o d’accessos.

* Il·luminació perimetral: Deixeu el llum encès a la nit. Es pot disposar de llums que s’activen amb temporitzador quan es fa fosc.

* Diners i objectes de valor: És una bona estratègia repartir en dos o més llocs els objectes de valor (diners i joies) amb el fi d’entregar, si és el cas, una part i salvaguardar l’altra.

* Actitud davant de persones i vehicles desconeguts: Aviseu a la policia quan us adoneu de la presència de persones alienes que observen o controlen un domicili, o e moviment de vehicles, o que ja els ha vist en altres ocasions amb una actitud sospitosa. Fixeu-vos com van vestits, quin vehicle utilitzen i aviseu a la policia.



VACANCES O SORTIDES

CONSELLS BÀSICS:

* Uns mínims de desconfiança: Tanqueu amb clau tots els accessos i connecteu l’alarma. Deixeu objectes de valor i diners quantiosos a caixes de seguretat d’entitats bancàries. Eviteu difondre que us absenteu de casa. Si teniu activat el contestador automàtic no deixeu un missatge que indiqui l’absència.

* Simuleu que hi ha algú: No tanqueu totalment les persianes, si disposeu de reixa. Instal·leu un temporitzador automàtic de llums, ràdio o TV. Deixeu roba estesa. És aconsellable que tingueu algú que us reculli el correu de la bústia per evitar que s’acumuli i indiqueu-li una manera de ser localitzats.

* Objectes de valor: Elaboreu un inventari d’objectes amb números de sèrie, marques (ex. número DNI) i models. Esdevé molt útil disposar de fotografies dels objectes més valuosos.

QUAN US TROBEU AL DOMICILI I CREIEU QUE UN ESTRANY HI HA ENTRAT O HI VOL ENTRAR

* Obriu els llums i/o crideu, farà fugir el lladre.
* Mireu a l’exterior per si veieu algú o un cotxe desconegut.
* Aviseu a la policia per facilitar-ne tota la informació que es pugui.
* Eviteu sempre la confrontació amb qualsevol intrús i en tot cas faciliteu-ne la fugida.

QUAN TORNEU AL DOMICILI I US ADONEU QUE ALGÚ HI HA ENTRAT

Actueu amb serenitat:

* Si observeu que algú ha entrat al domicili no entreu, podria ser que encara hi hagués algú a l’interior, i aviseu ràpidament a la policia.
* Si detecteu un vehicle sospitós pels voltants intenteu fixar-vos en el model, color, matrícula i nombre de persones (com més dades millor). Telefoneu per facilitar tota la informació obtinguda a la policia, no espereu la seva arribada per facilitar-la.
* Si decidiu entrar, és preferible fer-ho més d’una persona, no toqueu res, l’escena dels fets cal que es mantingui intacta.
* Tanqueu el recinte i espereu l’arribada dels agents de policia.

CONSELLS PER A DIFERENTS TIPUS DE DOMICILI

COMUNITAT DE VEÏNS

La seguretat és cosa de tots:

* No obriu l’entrada principal a persones desconegudes.
* Demaneu la identificació al personal de companyies subministradores (empresa i nom). Si dubteu, truqueu la companyia.
* Comproveu que la porta del garatge queda tancada a l'entrar i al sortir.
* Fixeu-vos que des d’obres exteriors no es pot accedir (per bastides o escales) als habitatges.

CASA AÏLLADA I SEGONA RESIDÈNCIA

Extremeu la seguretat

* Tanqueu la porta principal i secundàries amb clau i si pot ser amb panys de seguretat i baldes.
* Instal·leu reixes, com a mínim, a les finestres i portes de planta baixa.
* Els tancaments d’alumini, són més vulnerables, per tant s’han de reforçar amb un sistema de tancament addicional (bloqueig des de l’interior).
* Poseu un sistema de bloqueig de persianes un cop tancades.
* Instal·leu temporitzadors automàtics d’encesa dels llums interiors del domicili, que són visibles des de l’exterior.
* Si disposeu de cadenat que envolta la casa, situeu-lo el més allunyat possible per què no es pugui acostar cap vehicle.
* Els animals de companyia són molt útils a l’exterior de la casa.

Adjunto dos fullets d'informació del mossos d'esquadra:

Consells de seguretat al domicili (2009)

Consells de seguretat per al domicili (2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada